A Cseh Tamás Programiroda nagyszabású kutatással méri fel, hogy a zenei élet szereplői szerint milyen irányba kellene haladnia a hazai könnyűzenének. Konkrétabban: milyen tevékenységeket, hogyan, milyen feltételekkel kellene támogatnia az NKA-nak – maguk, az érintettek, azaz a potenciális pályázók szerint. Ahogy a kutatás készítői fogalmaznak, szeretnének pontosabb képet kapni arról, milyen szakmai és anyagi problémák akadályozzák meg a magyar zene és a magyar közönség találkozását.

A kutatás még zajlik, de az első eredmények már láthatók. A kutatásban részt vesznek zenészek, DJ-k, producerek, zeneszerzők, szövegírók, zenei újságírók, menedzserek, koncert – és rendezvényszervezők, technikusok, zenetanárok, kiadók, zeneműkiadók. A kutatás teljes eredménye nyilvános lesz.

Addig is íme néhány érdekes, előzetes adat.

Artisjust_Q94_150513

Nagyobb méretért katt a képen

A zenészek (illetve őket segítő szakemberek) elsődleges célja, hogy produkciójukkal több helyszínre eljussanak. Emellett tárgyi eszközöket vásárolnának és anyagi biztonságra törekszenek.

blog_nok

Nagyobb méretért katt a képen

A kutatásban résztvevők többsége (56%) úgy gondolja, hogy a nőket nem kell előnyben részesíteni a pályázati rendszerben.

még nem nyertek

Nagyobb méretért katt a képen

A válaszadók nagy többsége, mintegy kétharmada szerint ugyanakkor előnyben kell részesíteni azokat, akik korábban még nem nyertek pályázati támogatást.

videki_kerdes

Nagyobb méretért katt a képen

Nagyjából ugyanennyi válaszadó, 63% gondolja úgy, hogy a vidéki helyszíneket kiemelten kell segíteni, hogy több koncertet tudjanak szervezni.

Artisjus_Q91_150513

A kérdőívet kitöltő szerzők csaknem fele részt venne zeneszerzőknek szóló mesterkurzuson, ha az ingyenes lenne.

A kutatás készítői minden erőfeszítésük ellenére a nagyobb városokból kapják a legtöbb választ. Szeretnének minél több kistelepülési iskolába, művelődési házba, koncerthelyszínre, diszkóba, civil szervezethez és fesztiválirodákhoz eljutni kérdéseikkel, hogy segíthessenek ennek a körnek is.

Kérjük, ha ismer ilyen helyen tevékenykedő, zenét szerető szakembereket, zenét támogató szervezeteket és magánszemélyeket, juttassa el hozzájuk ennek a regisztrációs lapnak a linkjét, vagy adja meg itt a szervezet nevét, intézményi honlapját, e-mail címét.

 

http://dalszerzo.hu/2015/05/13/elso-eredmenyek-felmeres-a-magyar-zenei-elet-fejleszteserol/


Hozzászólások 0

Még nem érkezett hozzászólás! Legyél te az első!